Paula Jorritsma, Wethouder gemeente Altena en Voorzitter Algemeen Bestuur MidZuid

Als je op een verjaardag zit, dan gaat al snel over: ‘wat voor werk doe je’, vertelt Paula Jorritsma. Dat komt, denk ik, omdat werk veel meer is dan een salaris verdienen. Het voegt waarde toe aan wie je bent. Daarom zet ik me ook zo graag in voor MidZuid. En in hun nieuwe slogan: MidZuid werkt voor iedereen, kan ik me helemaal vinden.

Content Paula Jorritsma 2

Steun in de rug

De sociale werkplaats van vroeger is nu veel meer een sociaal werkbedrijf. Ik ben oprecht blij met MidZuid. Als uitvoeringsbedrijf hebben zij de kennis in huis die wij als gemeente niet, of in mindere mate, hebben. Door de Participatiewet kregen we er als gemeente naast de bestaande taken, veel nieuwe taken bij, zoals mensen in de bijstand aan betaald werk helpen. Ik bedenk me dan: veel van deze mensen zitten niet voor niets al zo lang zonder werk. Dat spreekwoordelijke steuntje in de rug hebben ze echt nodig om aan de slag te komen. MidZuid kan daarin veel betekenen, ik zie dat in de praktijk.

Ambassadeurs in sociaal ondernemen

Bij de re–integratie op de arbeidsmarkt zijn veel partijen betrokken. Dat maakt het soms onnodig ingewikkeld. Ik vind het goed dat MidZuid er wil zijn voor werknemers én werkgevers. Vraag en aanbod bij elkaar brengen, dat is zó belangrijk en vaak ook best ingewikkeld. Toch zie ik steeds meer successen. Vooral ook omdat werkgevers echt betrokken zijn bij dit onderwerp. Sociaal ondernemerschap is aan een opmars bezig. Maar dan wel binnen de mogelijkheden die ondernemers hebben en natuurlijk willen ze geen onnodige (financiële) risico’s lopen. MidZuid begrijpt dat. Zo goed zelfs dat meerdere werkgevers zo enthousiast zijn over de aanpak, dat ze dit als ambassadeurs van MidZuid uitdragen.

Mooie verhalen, mooie mensen

Toen ik pas wethouder was, ontving ik een brief van een MidZuid medewerker naar aanleiding van een tweet die ik had geplaatst met de titel ‘Mooie verhalen, mooie mensen’. Hij schreef hoe belangrijk het voor hem is om zijn talenten en capaciteiten in te zetten en bij te dragen aan de samenleving. Het is de spijker op zijn kop. Net als deze man, kan iedereen in een situatie terecht komen waardoor je het alleen niet redt. Mooi dat je dan wordt geholpen en weer mee kunt doen. Daar word ik enthousiast van. Van mensen die de kans krijgen om waarde toe te voegen aan bedrijven, aan de samenleving, aan hun omgeving en aan hun eigen leven. Dat werkt voor iedereen. Toch?

Waardevol werk

Gaat het dan allemaal zonder slag of stoot? Nee, niet altijd. Daarom blijven sociale werkgevers hard nodig die het ook accepteren als het een keertje niet lukt. En daarom moet ook beschut werk blijven bestaan. Gewoon omdat dit soms de beste oplossing is. Het is mooi dat MidZuid voor een brede diversiteit aan mensen oplossingen biedt. Op het bedrijf van MidZuid in Oosterhout zie je medewerkers volop aan de slag met divers werk in een beschutte omgeving. Een dergelijke werkomgeving zou ik ook graag in Altena zien. Maar zeker ook buiten in plantsoenen en bij diverse werkgevers in de regio kom je de vrouwen en mannen van MidZuid tegen. Ieder met eigen talenten. Waardevolle mensen die waardevol werk doen.

NB. Foto's zijn gemaakt in tijden dat het corona-virus nog niet in ons land was.