Virtual Reality biedt meerwaarde bij zoektocht naar werk
Samen met gemeente Oosterhout zetten wij VR-brillen in om onze ambitie mogelijk te maken.
Gemeente Oosterhout en sociaal werk- en ontwikkelbedrijf MidZuid zien Virtual Reality (VR)-brillen als waardevol instrument om hun gezamenlijke missie ‘duurzaam werk voor iedereen’ mogelijk te maken.
Tijdens het werk- en stageplein Werk voor Iedereen op 18 mei, presenteert Melvin trots de mogelijkheden van de nieuwe VR-brillen aan Dees Melsen, wethouder van gemeente Oosterhout. Door de inzet van de gemeente Oosterhout is er een subsidie verstrekt voor de aanschaf van vier VR-brillen. Twee brillen worden permanent ingezet als ondersteuning bij de ontwikkeling en begeleiding van inwoners bij het vinden en behouden van werk bij MidZuid.
Kennismaken op eigen tempo
Melvin werkt al enige tijd bij MidZuid in het bedrijfsrestaurant. Hij vertelt: “Werken in de horeca is echt mijn ding. Als je zo’n bril opzet ben je echt even in de spoelkeuken van een restaurant. Ik herken veel uit mijn huidige werk in de catering bij MidZuid. Met de VR-bril kan ik mij oriënteren op mijn toekomstplannen. Ik ontdek eerst in een rustige omgeving en op mijn eigen tempo of bijvoorbeeld werken in een spoelkeuken iets voor mij is. Dat neemt voor mij de drempel weg om het straks in het echt te gaan ervaren”, vertelt Melvin.
Zo veel mogelijk mensen helpen
“Ik begreep dat al is gebleken dat het gebruik van VR-brillen kan bijdragen aan het verlagen van de drempel om te solliciteren. En nu ik het zelf heb ervaren ben ik echt verrast over de mogelijkheden van Virtual Reality. Of je jezelf nog aan het oriënteren bent op de arbeidsmarkt of een nieuwe stap wilt wagen. Je zet de bril op en dat laat je in korte tijd kennis maken met een diversiteit aan beroepen. Ook nieuwkomers, waarvan de taal bij aanvang nog een barrière is, kunnen in het Engels, Arabisch of Tigrinya zien welke beroepen er zijn en wat de werkzaamheden inhouden. Het is mooi dat Stichting Stip erop gericht is om de innovaties zonder winstoogmerk beschikbaar te stellen aan de maatschappij. Met de subsidie van de gemeente is Virtual Reality nu onderdeel van de dienstverlening aan de inwoners van Oosterhout en medewerkers van MidZuid. Voor het ontwikkelen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken we al lange tijd samen met sociaal werk- en ontwikkelbedrijf MidZuid. Samen begeleiden we zoveel mogelijk mensen naar duurzaam werk”, aldus Dees Melsen.
Eigen kansen ontdekken op stage- en werkplein
Tijdens het stage- en werkplein van 18 mei, maakten werkzoekenden en leerlingen van praktijk- en voortgezet speciaal scholen kennis met 11 werkgevers uit de regio. Ook presenteerden 6 enthousiaste werkgevers zichzelf, waarin de aanwezigen het bedrijf en de werkzaamheden leerden kennen. “We hopen door deze ochtend te organiseren dat zowel werkgevers als inwoners in relatief korte tijd een goed beeld krijgen van elkaar. Met als doel een baan vinden die echt past “Voor de dienstverlening aan werkgevers werken we nauw samen met het WerkgeversServicepunt West-Brabant, door deze verbinding lukt het nog beter om meer inclusiviteit bij werkgevers mogelijk te maken.”, aldus Peter Volkers, manager werkgeversdienstverlening en ontwikkeling bij MidZuid. Manager Innovatie, Dianne Bekker is gelukkig met de samenloop: “Ik ben blij dat er direct zo’n grote groep leerlingen en werkzoekenden kennismaakt met de VR-brillen als onderdeel van de dienstverlening met de gemeente. We willen als MidZuid steeds meer een partner in inclusieve technologie zijn voor zowel werkgevers als inwoners. Marleen Braakhuis zet zich daar bij MidZuid actief voor in. Dit evenement biedt de ultieme win-win. Werkgevers en inwoners krijgen de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en te ervaren of er een match is én de technologie wordt ingezet om de drempel tot solliciteren te verlagen. Een perfecte timing. We hopen op nog meer successen waarin technologie de arbeidsmarkt meer inclusief maakt.”