Doelgroep

  • Uitkeringsgerechtigden (WWB, Wajong, arbeidsongeschiktheidsuitkering).
  • Medewerkers in een re-integratietraject: spoor 1, spoor 2 of outplacement.
  • Medewerkers uit het doelgroepregister
  • Medewerkers met een ondersteuningsvraag

Doelstelling

De jobcoach ontwikkelt en begeleidt medewerkers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt op of naar een duurzame werkplek. De jobcoach coacht niet alleen de medewerker in het werk, maar kan ook een adviserende rol hebben naar de werkgever. Denk hierbij aan het adviseren over wetten en regels, advies geven over het maken van de juiste afspraken en duidelijkheid geven over rollen en verantwoordelijkheden.

De verschillende coachingactiviteiten met zowel de werknemer als de werkgever hebben tot doel dat de werkgever de begeleidende rol kan overnemen, zodat er een duurzame werkplek ontstaat voor de medewerker.

De jobcoach voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • De jobcoach volgt de ideeën en begrippen van Noloc (beroepsvereniging van loopbaanprofessionals en jobcoaches).
  • De jobcoach zoekt aansluiting bij het geldende protocol jobcoach van het UWV, zoals deze is gepubliceerd in de Staatscourant.
  • De jobcoach voldoet aan het geldende ‘erkenningskader uitvoering persoonlijke ondersteuning’ van het UWV. 

Werkwijze

De jobcoach maakt naar aanleiding van de concrete vraag een coachingsplan met doelen, activiteiten en een urenbegroting. Na de vooraf vastgestelde periode worden de afspraken in het coachingsplan geëvalueerd door de medewerker, de direct leidinggevende en de jobcoach en wordt een eindrapportage opgesteld.

De jobcoach werkt in de ondersteuning toe naar een moment waarop de resterende begeleidingsbehoefte van de medewerker overgenomen kan worden door de werkgever.

Resultaat

Aan het einde van de jobcoachingsperiode kan de medewerker zelfstandig zijn werk uitvoeren en/of de werkgever is zelf in staat hem (verder) te begeleiden op zijn werkplek.

Duur

De jobcoach begeleidt de medewerker bij calamiteiten, in de proefperiode of voor een periode van zes maanden. Indien nodig kan er een vervolgtraject van een half jaar worden gestart tot maximaal 3 jaar.

Meer weten?

Neem contact op met MidZuid: 0162 374 000 of via info@midzuid.nl.