“Ik ben niet iemand die stil zit, Als ik bezig ben, dan zit ik lekker in mijn vel;” vertelt Lies (Elisabeth), catering medewerker in het bedrijfsrestaurant van MidZuid, met passie. “
“Ik ben altijd bezig geweest, daarom viel het mij ook zwaar toen ik ernstige reuma kreeg. Ik lag er fysiek en mentaal uit. Maar ik ben een doorzetter. Door de reuma ben ik dat alleen maar meer geworden. Ik ben geboren en getogen in Oosterhout. MidZuid was mij dus bekend. Ik wilde bij MidZuid werken, dus ben ik binnengelopen tijdens de open dag en sprak Ben Verweij aan, leidinggevende bij de catering.”
Reuma zette mijn wereld op zijn kop
Ik heb altijd gewerkt, vanaf dat ik van de basisschool af kwam. Verder leren was niets voor mij ik wilde bezig zijn. Daarom ben ik gestopt op de huishoudschool. Mijn eerste baan was bij een productiebedrijf Wenjoew in Raamsdonk voor sambal en ketjap. Ik vouwde hier tray’tjes en rolde flesjes. Toen ik een kind kreeg, kon ik niet meer 36 uur per week werken, dus ging ik op zoek naar wat anders. Ik ging aan de slag in de schoonmaak en dit heb ik. 11 jaar met veel plezier gedaan. Maar toen kreeg ik reuma en dat zette mijn wereld op zijn kop. “
Een neerwaartse spiraal
3 jaar lang heb ik niet kunnen werken door de reuma. Dit zorgde ervoor dat ik in een neerwaartse spiraal kwam. Ik was teleurgesteld in mijzelf, mijn dagen waren down en heel somber. Er kwam niets uit mijn handen, wat voor een doener als ik erg moeilijk is. Een vriendin kwam helpen schoonmaken en het huishouden doen, ik kon het gewoon niet. Ik belandde in een psychose. Uiteindelijk ben ik bij de GGZ beland. Door hen ben ik weer tot mijzelf gekomen. Maar dit heeft wel veel tijd gekost. Ik bleef gelukkig altijd een stip op de horizon houden: Ik wilde weer aan het werk, dit was mijn streven. Want dat werkt voor mij. Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor mijn zoon. Het biedt ons vastigheid, een ritme, dat is mij veel waard.”
Een goede cocktail laat mij weer werken
“Ik wilde weer aan het werk, maar na 3 jaar begin je niet zomaar ergens. Toen ik op de open dag bij MidZuid binnenliep voelde dat goed. Een bakje koffie bij de catering wekte bij mijn interesse voor het werk daar. Dus stapte ik op de leidinggevende Ben af. Zogezegd zo gedaan. Ik mocht komen proefdraaien. Een half jaar verder en ik voel mij sterker dan ooit. Een goede dosering van diverse medicijnen zorgt dat ik minder last heb van mijn reuma, dus nu kan ik alles weer doen.” “Wat ik het leukste vind van het werken in de catering? De koude kant. Hierin zit veel voorbereidingswerk in, ik kan daarin lekker bezig zijn, iets wat ik het liefste doe.”